Neuzeneuze met Cliniclowns & Co.

EFHCO-jaarlijkse vergadering 2023

Eind oktober 2023 vond de jaarlijkse EFHCO-vergadering plaats. EFHCO, dat is de Europese Federatie van ‘clowns in de zorg-organisaties’, waarvan ook Cliniclowns Belgium lid is. Dit jaar mocht onze vzw deze 3-daagse organiseren. En zo ontvingen we onze Europese collega’s in hartje Mechelen. Het regende pijpenstelen, maar de verbinding en bevlogenheid lieten het zonnetje toch schijnen!

Alle neuzen in dezelfde richting

De European Federation of Healthcare Clown Organizations werd 12 jaar geleden opgericht om professioneel clownswerk in de gezondheidszorg op Europees niveau te beschermen en te ondersteunen; in het bijzonder de zorg voor gehospitaliseerde kinderen, hun families en andere kwetsbare en zieke mensen.

EFHCO-voorzitster Ivana Bacanovic, die ook directrice is van Red Noses Oostenrijk, legt uit: “Met EFHCO proberen we vooral zichtbaarheid en erkenning te verkrijgen voor clowns in de zorg, zowel in de zorgsector als bij het grote publiek in heel Europa. Daarom organiseren we workshops en conferenties over verschillende thema’s die clowns in de zorg helpen en zetten we ook in op onderzoek en ontwikkeling. Ook fondsenwerving is daarbij een belangrijk punt. Daarnaast willen we ook meer bekendheid geven aan het bestaan van onze federatie en onze doelstellingen.” 

Serieuze curieuzeneuzen! 

Net zoals elk jaar verzamelden tijdens dit EFHCO-congres alle artistieke en algemene directeurs van clownsorganisaties uit heel Europa: België, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zwitserland, … Een serieus gezelschap, en dat kon ook gezegd worden van de agenda!

“Een deel van onze tijd samen besteedden we aan de strategie van onze organisatie. Waar willen we met EFHCO naartoe? Hoe komen we daar? We willen een sterke, duurzame partner worden in de gezondheidszorg: dan moet er ook gebabbeld worden over wetgeving, financiën, lobbying, … Clowns in de gezondheidszorg zijn meer dan een ‘nice to have’ voor patiënten, familie en healthcare-personeel. Wij zijn onmisbaar binnen het gezondheidszorgsysteem van een land. Alleen door onze krachten te bundelen en onze kennis en ervaring uit te wisselen, kunnen we onze impact vergroten.”

Serieuze gesprekken dus, maar er waren ook bijzonder boeiende workshops met externe experts. Zo kwam Nicola Bedlington, voormalig secretaris-generaal en huidig speciaal adviseur van het European Patients’ Forum, haar inzichten delen. Simone Mohrs, Digital Health Manager van MedTechEurope, liet haar licht schijnen op de toekomst van de medische wereld en de rol die VR en AI hierin zullen spelen. En onze eigen Cliniclowns stelden de Reflection Cards voor, een feedbackmethode die Cliniclowns België bedacht.

Maar het mocht soms ook minder serieus. Zo was er tijdens deze 3-daagse gelukkig ook genoeg tijd voorzien om tussendoor gezellig bij te praten en van elkaars gezelschap te genieten tijdens een hartverwarmende koffiebreak, smakelijke lunch of swingende apéro. Cliniclowns zou Cliniclowns immers niet zijn als er geen ruimte was voor een lach van tijd tot tijd.

EFHCO-Cijfers:
  • 22 lid-organisaties
  • > 1.000 clowns
  • > 1.100 zorginstellingen
  • > 300 steden
  • > 1.000.000 zieke kinderen & volwassenen/jaar

Meer info over EFHCO op www.efhco.eu.